31 okt 2009

Bij Bart Somers op de sofa

De Mechelse asielzoekers die bij de stad een aanvraag tot regularisatie hebben ingediend, mogen binnenkort bij burgemeester Bart Somers (Open VLD!) op de koffie. (Bekijk hier het filmpje - let er op hoe Somers elk woord kracht bijzet met een kopstoot) Somers gaat met de asielzoekers "praten over doodnormale, dagdagelijkse dingen" om hun kennis van het Nederlands te testen. Als die onvoldoende blijkt, stuurt de burgemeester een negatief advies aan de minister, die over de regularisatie-aanvraag beslist.

Ik zou er graag bij zijn. Bij Bart Somers op de sofa. Lekker een beetje bijpraten. Over de derde plaats van Malinwa misschien. Of over de voorzittersverkiezingen bij Open Vld. Over waar je de beste frieten koopt in Mechelen. Misschien laat Bart wel iets los over vrouw en kind. Dat de oudste onlangs vroeg of ze een piercing mocht. Stel je voor. Hebben uw kinderen ook van die folietjes, meneer? Ik hoor het hem zo vragen. In Iran, meneer, wat eten ze daar zoal? Jaja, en voelt u zich wat thuis hier? Hoe doen de kinderen het op school? En de vrouw, meneer? Komt ze af en toe es buiten, ja? Alles goed op het werk, meneer? U komt toch altijd op tijd, hoop ik meneer.

Misschien is de Mechelse burgervader wel helemaal geen prater. Misschien weet hij niet zo goed wat zeggen en pulkt hij de hele tijd nerveus aan zijn tricolore sjerp. Misschien haalt hij de dossiers wel door elkaar en vraagt hij aan een Rus hoe je't best een goulash maakt. Runds - of kalfsvlees, meneer, wat lijkt u het best?

De burgemeester sust. Het gaat hier niet om een taaltest. De asielzoeker hoeft geen vlekkeloos Nederlands te praten. Dat kunnen de meeste Mechelaars ook niet, weet hun burgervader. Het moet en zal een gemoedelijk gesprek worden. Als vrienden onder mekaar. Alleen beslist de ene vriend aan het eind van het gesprek of de andere vriend papieren krijgt. Verder is er niks aan de hand.

Ik zou er echt graag willen bij zijn. Bij Bart Somers op de sofa. Gesprekken over bloemkool op leven en dood. Heerlijk.

1 opmerking:

  1. Je verwoordt net hoe ik er ook over denk sie... Diezelfde Bart Somers komt veelvuldig in mijn thesis aan bod en is het gezicht van het neen-tegen-allochtoon-jeugdwerk-kamp... bah!

    BeantwoordenVerwijderen