7 okt 2009

Kapitein Korsakov daagt uit in Gentse Charlatan

Kapitein Korsakov daagt uit in Gentse Charlatan

Gent – 07.04.2009 Kapitein Korsakov is een wereld apart. De Gentse band balanceert continu op de grens tussen muziek en pure noise. Als luisteraar ben je dan ook ofwel resoluut voor óf je bent vierkant tegen. There’s no in between. Maar is dat niet zo voor alle goeie acts?

KKK (geen typfout) is het geesteskind van zanger-gitarist Pieter-Paul Devos. Samen met zijn twee kompanen (Pieter van Mullem op bass en Jonas Van den Bossche op drums) is hij schijnbaar constant op zoek naar de grens van wat van een publiek kan verdragen. Die evenwichtsoefening durft al eens te ontaarden. Laatste keer dat we de groep aan het werk zagen, hield Devos er bijvoorbeeld na drie nummers al mee op. Niet zo, donderdag, in de Gentse Charlatan. Devos en co. waren ditmaal perfect in evenwicht. Je zag een nonchalant stel wilde honden, maar wat je hoorde was af. Steeds weer doken uit de betonnen muur van geluid straffe riffs, venijnige zanglijnen en goed gekozen lyrics op. Ritmisch zette de groep je constant op het verkeerde been.

Vergis u niet: KKK bestaat uit drie goed getrainde muzikanten, die wel degelijk weten wat klank is en hoe je die opbouwt. De nummers hebben bovendien steeds een interessante structuur. Kortom: wat de kapitein vertelt, boeit. Wie tot het eind van de show bleef (en geloof me, dat was niet iedereen), had er een geweldige trip opzitten op de zwalpende boot van de kapitein; een man die zijn naam ontleende aan het syndroom voor geheugenverlies na overmatig alcoholgebruik.

Korsakov bleek aan het eind ook een man met een gezonde vernielzucht. Drie gitaren en een drumstel (van de vorige groep, nota bene), moesten er aan geloven. ‘In Afrika hebben ze geen gitaren!’, klonk het – eerlijk waar – ergens in het publiek. Een opmerking die naast manifest onwaar en opvallend racistisch ook heel ver van de kwestie verwijderd was. Kapitein Korsakov is één van de spannendste bands van het moment en daar mag al es een gitaar voor sneuvelen.

Earplugs kopen en gaan zien, dus!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten