30 okt 2009

DE WARE AARD VAN HET BEEST

Absynthe Minded / De Kreun / donderdag 29 okt

In augustus van dit jaar bracht Absynthe Minded zijn vierde full-album uit. De tweede single daaruit, ‘Envoi’, staat sinds vorige week op 1 in de hitlijst van Studio Brussel. Geen wonder dus dat de groep door werd aangekondigd als ‘helden uit De Afrekening.’ Maar Absynthe Minded is een groep met vele gezichten. Een grillige groep, zou je kunnen zeggen. Een veelzijdige groep, volgens mij. Nu eens jazzy, vaak melodieus, soms subtiel, dan weer keihard.

Het optreden in De Kreun begon gemoedelijk. Absynthe speelde het eerste half uur vooral nummers uit de titteloze nieuwe plaat en die is een stuk rustiger dan zijn voorganger There is Nothing. Rustiger, maar zeker niet minder. Heaven knows, Moodswing Baby en vooral Paramount zijn hele sterke popsongs, die live niks van hun kracht moesten inboeten.

Na een half uur volgde met Plane Song een eerste waarschuwing. Met het vliegtuiglied schakelden Ostyn & co een versnelling hoger en, zowaar, een deel van het publiek haakte af. Een paar onverlaten dierven het zelf aan om luidkeels om ‘Envoi’ te roepen.

‘Envoi’ kwam er ook, snel gevolgd door ‘My Heroïcs, Part One’, die andere grote hit. Maar ze waren niet meer dan een tussenpauze. De band knalde door de set. Van Plane Song tot aan Stuck in Reverse, dat een pompend hoogtepunt was.

Absynthe Minded is live een groep met ballen. Veel ballen. Teveel ballen vonden sommigen gisteren. Toegegeven, leuk moet het niet zijn als artiest om te merken dat je zelf meer plezier beleeft aan de set dan een deel van het publiek. De welgemeende fuck you die Bert Ostyn aan het begin van de bisronde opdroeg aan de man die (nog steeds) om ‘Envoi’ stond te roepen, was dan ook begrijpelijk. Toch had Ostyn beter voor de zalvende oplossing gekozen en wat meer moeite moeten doen om met het publiek te praten. Zijn eigenwijsheid weze hem echter vergeven, vooral omdat net die gezonde arrogante tot een krachtige en overtuigende set leed.

In de begindagen werd Absynthe Minded - bij gebrek aan inspiratie - vaak vergeleken met Deus. Er is echter één groot verschil. Deus is een groep op zijn retour. Absynthe Minded zit in stijgende lijn.

Ik heb geschreven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten