12 jan 2010

Zijn economen objectieve wetenschappers of toch vooral economen?


Ik heb een acute drang naar een interessante discussie over economie en de samenleving. Liefst in een rokerig café.(om het nerd-gehalte van zo'n discussie te counteren) Kandidaten kunnen hun reactie (en gsm-nummer en vrije avonden) achterlaten op deze blog. Zij lezen het best eerst es deze post:

Ons land lijdt onder een nieuwe ontslagengolf.

Onze ondernemers hebben vorig jaar meer dan ooit hulp gezocht bij hun belangenvereniging UNIZO.

De krant Metro publiceerde op zijn voorpagina van gisteren, maandag 11 oktober een interview met econoom Geert Noels, die de slechte economische tijden in ons land probeert te kaderen.

De krant Metro wordt vaak geroemd om zijn korte, overzichtelijke artikels. Het is volgens diezelfde commentatoren geen wonder dat Metro vaak en graag door jonge mensen wordt gelezen.

Maar ...

Kort en overzichtelijk betekent in dit geval jammer genoeg ook ongenuanceerd en onzorgvuldig. Het volstaat niet om naar aanleiding van het bericht rond de radeloze ondernemers even een 'specialist' te bellen (nergens staat in het artikel wie econoom Geert Noels precies is, voor wie of wat hij werkt en waarom hij hier als specialist kan/mag optreden).


De redenering luidt: Economen zijn wetenschappers, dus per definitie objectief. Hetzelfde aura zweeft rond het hoofd van Paul Dhoore.

Maar economen zijn volgens mij net zo objectief als journalisten. Juist ja: niet!

Noels heeft het ondermeer over onze concurrentie-achterstand tov het buitenland waar "succes wel wordt geapprecieerd."

Het buitenland, waar "succes wel wordt geäpprecieerd", staat tegenover ons land, waar succes niet wordt geapprecieerd? Zoiets lijkt me straf. Ik denk niet dat er veel Vlamingen of Vlaamse politici zijn die economische voorspoed niet toejuichen.

Wel is het zo dat die economische voorspoed in ons land aan voorwaarden is verbonden. Sociale voorwaarden, ecologische ook. En gelukkig maar. Economische groei kan en mag niet het enige doel van een samenleving zijn. Dat dat in het buitenland vaak wel zo is, maakt onze zaak niet.

De financiële crisis heeft er voor gezorgd dat bedrijven zuurstof tekort komen. Akkoord. Er moeten dus maatregelen genomen worden om ze tegemoet te komen. Logisch. Het best wordt die politieke actie begeleid door een genuanceerd debat in de media (de kranten bvb). Toch?

Het bellen van één (gekleurde) expert leidt niet tot dergelijke genuanceerde berichtgeving.

Toch?

2 opmerkingen: