29 nov 2009

Monkey, journey to the west

Damon Albarn, de man achter Blur en Gorrilaz, heeft een nieuw project. Het was donderdagavond te zien op Canvas in 'Later, with Jools Holland' - heerlijk programma! (belangrijk detail: de aflevering van donderdag werd in november 2008 al uitgezonden op de BBC, geweldig up-to-date is deze post dus wsl niet).

"Monkey, journey to the west", heet het en het is MAF. op een goeie manier. Als ik goed geteld heb, waren en drie japanse zangeressen, één chinese harp (+harpiste), een drummer, een synthman, een bassist, een fake panda, één slangemens.

Alle nummers zijn geschreven in de Chinese pentatonische toonladder (normale toonladder hebben 7 noten, de PENTAtonische heeft er vijf) en worden in het Mandarijns gezongen. De muziek is minimalistisch, noot per noot komt ze tot leven. Het geheel klinkt redelijk fantastisch. Dat Albarn na Blur en Gorillaz opnieuw van nul begint en zijn eigen succes uitdaagt: I love it!

En ik ben niet de enige!

OPGELET/ "Monkey, Journey to the West" is niet alleen een groep, maar ook een album en een opera.

Dit is de trailer:



Het album, de videoclips en de opera vertellen het verhaal van de Monkey King, die geboren werd uit een stenen ei en naar India wordt gestuurd om de heilige geschriften terug naar China te brengen.

Al het grafische werk is opnieuw van Jamie Hewlett, die ook al 'tekende' (haha) voor de Gorillaz - figuren en - clips.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten