23 nov 2009

Bar(s)t Somers: criminaliteit en allochtonen - een vanzelfsprekende link?

Afgelopen zondag was Bart Somers te gast in de Zevende Dag. Hij debatteerde er over zijn plannen voor een Mechelse jeugdinstelling met minister van welzijn Jo Vandeurzen en kinderpsychiater Peter Adriaenssens.

Wanneer minister Vandeurzen opmerkt dat het gerechtelijke arrondissement Mechelen op Brussel en Antwerpen na het vaakst jeugddelinquenten doorverwijst naar een gesloten instelling, antwoordt Somers:

"Daar is ook een reden voor. We zijn ook de derde multiculturele stad van Vlaanderen. De derde stad met de meeste, laat ik zeggen, samenlevingsuitdagingen."

Somers springt als een dartel veulen van jeugddelinquentie naar multiculturaliteit. Maar is deze link wel zo evident? Mij lijken er een hele hoop andere mogelijkheden voor de derde plaats van het arrondissement Mechelen.
De voornaamste reden voor deze uitspraak lijkt me geen objectieve. Eerder lijkt het me dat Somers het niet heeft begrepen op een open, multiculturele samenleving. Als hij het over 'de mensen' heeft, heeft hij het over de rasechte Mechelaar of over de allochtonen die daar intussen erg op gelijken.



1 opmerking: